Hur får man bort avloppslukt i badrummet?

Hur får man bort avloppslukt i badrummet?

 

Hur får man bort avloppslukt i badrummet?

Avloppslukt i badrummet kan vara mycket obehagligt och störande. Ofta är lukten ett resultat av bakterier och andra organiska ämnen som har fastnat i avloppsrören och börjat brytas ner. Det finns dock flera åtgärder du kan vidta för att bli av med avloppslukten och återställa en fräsch och ren doft i badrummet.

 1. Rengör avloppsrören: En vanlig orsak till avloppslukt är ansamling av smuts och bakterier i avloppsrören. För att lösa detta problem kan du rengöra avloppsrören genom att hälla kokande vatten i avloppet. Kokande vatten kan bidra till att lösa upp fett och olja som kan ha fastnat i rören. Du kan också använda avloppsrensare eller kemiska avloppsrengöringsmedel för att bryta ner organiska ämnen och rengöra rören.
 2. Använd en avloppspropp: Om du inte redan har en avloppspropp i badrumsvasken, kan det vara en bra idé att installera en. En propp hjälper till att förhindra att smuts och matrester rinner ner i avloppet och orsakar dålig lukt.
 3. Kontrollera vattenfällor: Vattenfällor är böjda rörsektioner under vaskar, duschar och badkar som är designade för att fälla vatten och förhindra att avloppsluft stiger upp i badrummet. Ibland kan vattenfällorna torka ut, särskilt om de inte används ofta. För att åtgärda detta, häll en skvätt vatten i vattenfällan för att återfukta den och förhindra luktläckage.
 4. Undvik att hälla oljor och fetter i avloppet: Att hälla matrester, oljor och fetter i avloppet kan orsaka ansamling av fett och smuts i rören, vilket leder till dålig lukt. Istället, skrapa matrester i papperskorgen och återvinn matoljor på ett säkert sätt.
 5. Använd en avloppslock: Om du märker att avloppslukt kommer från badkaret eller duschen, kan det vara en bra idé att använda ett avloppslock. Ett avloppslock hjälper till att förhindra att lukt från avloppet stiger upp i badrummet.
 6. Stoppa rören: Om du misstänker att lukt kommer från avloppet kan du prova att täcka över avloppet tillfälligt med en bit plast eller en handduk. Detta kan hjälpa dig att identifiera om lukten faktiskt kommer från avloppet eller om den har en annan källa.
 7. Kontrollera toaletten: Ibland kan dålig lukt i badrummet komma från toaletten. Kontrollera toaletten för läckage eller problem med tätningen runt botten för att säkerställa att allt är i gott skick.

Om du har följt dessa steg och avloppslukten fortsätter att vara ett problem, kan det vara en bra idé att kontakta en VVS-expert för att undersöka och lösa problemet. En professionell kan identifiera eventuella rörsystemproblem och utföra en noggrann rengöring och underhåll av avloppet för att återställa en fräsch och behaglig doft i ditt badrum.

 

Hur får man bort avloppslukt i badrummet?

Rengöringsmedel för avlopp

När det gäller rengöringsmedel för avlopp finns det flera alternativ att överväga, beroende på vilken typ av problem du har och din personliga preferens. Här är några vanliga rengöringsmedel för avlopp:

 1. Kemiska avloppsrensare: Kemiska avloppsrensare är snabbverkande och effektiva för att lösa upp fett, hår, tvålrester och andra organiska ämnen som kan orsaka stopp i avloppsrören. Dessa rengöringsmedel finns i form av pulver, gel eller flytande. När du använder kemiska avloppsrensare, se till att följa anvisningarna noggrant och använda skyddshandskar och skyddsglasögon för att undvika hudkontakt och inandning av ångor.
 2. Blandning av bikarbonat och vinäger: En mer naturlig och miljövänlig metod för avloppsrengöring är att använda en blandning av bikarbonat och vinäger. Blanda lika delar bikarbonat och vitvinsvinäger och häll blandningen i avloppet. Låt blandningen verka i några minuter innan du häller kokande vatten i avloppet för att skölja bort smuts och bakterier.
 3. Vattenkokare eller ångrengöring: Ibland kan en enkel spolning med kokande vatten vara tillräckligt för att lösa upp fett och andra ämnen som kan ha fastnat i avloppsrören. Om du har en vattenkokare kan du koka vatten och hälla det direkt i avloppet. Ångrengöring är också ett effektivt sätt att rengöra avloppsrören genom att använda het ånga för att bryta ner smuts och bakterier.
 4. Enzymbaserade avloppsrensare: Enzymbaserade avloppsrensare är mer skonsamma mot miljön och bryter ner organiska ämnen med hjälp av naturliga enzymer. Dessa rengöringsmedel kan användas regelbundet för att förebygga dålig lukt och stopp i avloppsrören.
 5. Mekaniska verktyg: Om du har en hårdnackad stopp i avloppet kan du överväga att använda mekaniska verktyg som en avloppsrensare (även kallad “rörmask”) eller en avloppsrensningsslang. Dessa verktyg kan fysiskt bryta upp och avlägsna blockeringar i avloppsrören.

Oavsett vilket rengöringsmedel du väljer, är det viktigt att vara försiktig och använda dem enligt anvisningarna för att undvika skador på rör och ytor. Om du upplever att problemet med avloppslukt kvarstår trots att du har använt rengöringsmedel, kan det vara dags att kontakta en VVS-expert för att undersöka och lösa problemet.

Vi rekommenderar:

https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/vatten-och-sanitet/rengoring-och-underhall-vvs/kem-for-avloppsrengoring/

https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/vatten-och-sanitet/rengoring-och-underhall-vvs/kem-for-avloppsrengoring/avloppsrensare-011058/

https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/dammsugare-rengoring/tillbehor-till-dammsugare-rengoring/rengoringsmedel/hygeniq-rengoring-avlopp-kok-750ml/158909

Hur får man bort avloppslukt i badrummet?: Sammanfattning

För att bli av med avloppslukt i badrummet kan man vidta flera åtgärder. För det första kan man rengöra avloppsrören med kokande vatten eller kemiska avloppsrensare för att lösa upp smuts och bakterier. Användning av avloppspropp i vasken och kontroll av vattenfällor för att förhindra uttorkning är också viktiga. Undvik att hälla oljor och fetter i avloppet för att undvika ansamling av fett i rören. Om problemet kvarstår, bör man överväga att kontakta en VVS-expert för professionell hjälp.

Relaterade inlägg

Städ & Flytt blogg

Vi bjuder på lite tips och trix, samt utbildande texter för att städningen ska bli lättare för dig. 

Våra favoriter